Strand, pancsoló medence

Közzétéve ekkor: 2017 július 26. 14:00

Sebők Emília

Még mindig nem csitul a lakossági felháborodás, amit az okozott, hogy a nyári szezon kezdetén, nem sokkal a nyitás után lezárták, üzemen kívül helyezték Törökszentmiklóson a strandon a pancsoló medencét, hogy felújítsák azt. Sokan háborogtak, és az üzemeltető, a döntéshozók hozzá nem értését, szakmaiságát kezdték kifogásolni, sőt kétségbe vonni. A város vezetői most sem voltak a kommunikáció magaslatán, csak megkésve reagáltak a lakosság indulatos érdeklődésére!

Pedig ebben az esetben egy korábbi városvezetői hiba és a vis majorként minősíthető mostani kemény tél hatásai adódtak össze, a jelenlegi üzemeltetők vétlenek a kialakult sajnálatos helyzetben.

2010 nyarán az akkori polgármester, készülve az őszi önkormányzati választásokra, maga sürgette – a visszaemlékezések szerint – a strand új gyermekmedencéjének augusztus 20-i ünnepre időzített ünnepélyes átadását. A csemperagasztó még meg sem száradhatott a medencetest falain, a medencét már teleengedték vízzel és átadták a nagyközönségnek. Nagy valószínűséggel az is feltételezhető, hogy a kivitelező az építési naplóban rögzítette ezt a tényt, a későbbi esetleges garanciális kötelezettségek kivédése érdekében.

A hivatalos nevén pancsoló medencénél a megnyitás előtt észlelt hibákat természetesen most is kijavították, de az alig megkezdődött szezonban 1 hónap üzemeltetés után le kellett zárni, mert a használat rövid idő múltán balesetveszélyes állapotot idézett elő: a csempeburkolat több, nagyobb felületen is mozgott. A problémát minden bizonnyal az okozta, hogy a rendkívüli téli hidegben átfagyott a medence betonteste is, ami meggyengítette a csempék rögzítését, de az ebből eredő burkolati meghibásodást a vízzel való feltöltés, annak nyomása hozta ki, a nyitás előtti szárazon való átvizsgáláskor erre még nem utaltak jelek.

A medence gyors lezárása után a javítást, vagyis a burkolat teljes cseréjét igyekeztek volna mielőbb megoldani. Ezt viszont sajnálatos módon az hátráltatta, hogy olyan összegről van szó, amelyhez nem elég az üzemeltető kommunáliscég (Törökszentmiklósi Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft.) vezetőjének döntése, meg kellett várni a legközelebbi képviselő-testületi ülést. De az sem segíti a gyors megoldást, hogy a legtöbb kivitelező szakcég elkötelezte már magát a nyárra.

A képviselő-testület 2017. június 29-én tartott rendes nyilvános ülésére terjesztette be a polgármester a város 2017. évi költségvetésének módosítási javaslatát, egyebek mellett annak érdekében, hogy mielőbb elvégezhető legyen a strand gyermekmedencéjének burkolat-felújítása. A testület megszavazta a költségvetés módosítását. A szükséges közel 4 millió forint fedezetét költségvetési átcsoportosítással teremti elő az önkormányzat, más, tervezett felújítások költségeinek terhére.

Ezzel párhuzamosan folytatta le a hivatal műszaki osztálya a munka elvégzésére beérkezett pályázatok értékelését. A szerződést megkötötték, és a kivitelező ma reggel már fel is vonult a pancsoló medencénél! A munka menetét, gyorsaságát  a strandot üzemeltető Kommunális Kft. nem tudja befolyásolni. De legjobb reményeik szerint a munkálatok befejeződnek és a medencében ismét lehet pancsolni, mire a Töröki Szárnyas Fesztivál megkezdődik e hónap 27-étől.

Jelenleg mindössze két érvényes gyermekes bérlet van kinn a vendégeknél, remélhetőleg a szünidő hátralévő részében még ők is ki tudják majd ezt használni.

A pancsoló medence mellett azonban folyamatosan várják a vendégeket: a gyermekmedence, az úszómedence, a gyógymedence és a retrómedence. Csakhogy az elmúlt napokban amiatt is panaszkodtak egyes vendégek, hogy elhanyagolt, piszkos a strand! (?). Volt, aki emiatt a panaszkönyvbe is beírt. Mi csak ritkán fordulunk itt meg, de én mindig rendezettnek, tisztának láttam a medencéket is és a strand kiterjedt parkját, még a nagy létszámú vendégsereget vonzó majálison is. Utána érdeklődtem hát, mi lehetett a panasz kiváltó oka. Nos, kezdjük az alapoknál: az összes medence nyitott, így a vízfelület ki van téve az időjárás viszontagságainak. Amikor a panaszos bejegyzés, egy délelőtt 9 óra körüli beírás született, előző éjszaka viharos széllel együtt átvonuló front volt a térségben. A reggel 6 órai munkakezdés után a letört gallyak összegyűjtése, majd a víz mechanikai tisztítása következett. Ám ez alatt a két óra alatt, a 8 órai nyitásra nem tudtak minden medencét tökéletesen  áttakarítani, ráadásul a szél sem állt el, így a nyitott, fákkal körülvett ’Retro’ és Ülőpados gyógymedence vizét lehetetlen volt a levegőben szálló szennyeződésektől mentesíteni. És a gyermekmedence lassabban forgatható vizű, nagyrészt elkerített részében tartott vízi torna résztvevői is találkozhattak a vízfelszínen növényi maradványokkal, de akár a vízbe hullott rovarokkal is. Egyébként éppen amiatt, mert a retró- és a gyógymedence közel vannak a fákhoz, – amíg valamelyik délelőtt kinn voltam, én is láttam, hogy – a közmunkások folyamatosan gereblyézik a lehulló leveleket, hogy szél esetén is a lehető legkevesebb kerüljön a medencék vizébe. Esetleg szeles hétvégi napon fordulhat elő, hogy nem tudják azonnal lehalászni a retró-medence vizébe hulló faleveleket, de rendszeres időközönként megteszik.

Úgy vélem hát, hogy ha élvezni akarjuk a strand 50-60 éves fái által nyújtott enyhet és a kellemes, ligetes környezetet, akkor azt is el kellene fogadnunk, hogy extrém időjárási körülmények között ez a kellemesség némi kellemetlenséget is okozhat. Ám ha ezektől teljesen meg akarjuk magunkat kímélni, akkor a megfelelő (ha egyáltalán van ilyen) tisztítási költségnek a jegyárba való begyűrűzésével is számolnunk kell, amit ez okozhat! Vagy vágjunk ki minden fát?!

Egyébként: A vízminőség folyamatos ellenőrzését az üzemeltetőn kívül a hatóság is végzi, és a strand azért is lehet nyitva, mert a hatósági vizsgálat sem talált semmilyen rendellenességet!

A strand jelenlegi üzemeltetésével szembeni nem csillapodóan éles kifogás, hogy megszüntették a régi bejáratot, és a hajdani, úgymond romantikus kapubejárat helyett egy rideg betonépület ajtaján kell bemenni, ami mögött ráadásul ettől a szezonnyitástól kezdve elektronikus beléptető üzemel.

Ha valakinek, nekem aztán igazán szép gyerekkori, majd romantikus ifjúkori emlékeim vannak a strandról és konkrétan erről  a bejáratról, de már tavaly is elfogadtam az üzemeltető magyarázatát, miszerint munkaerő-költséget spórolnak meg a változtatással. (Merthogy egyébként ez is fontos és jogos elvárás szokott lenni a lakosság részéről, hogy költségtakarékosan működtessék a város és intézményeit az illetékesek!) Ha meg romantikázni akarunk, akkor bentről elsétálunk a régi kapuhoz a fasor alatt.

De lássuk a tényeket: Ma már a strandokra is előírás, hogy csak online pénztárgépekkel adhatják el a belépőjegyeket. Ehhez tehát minden értékesítési ponton szükséges egy pénztárgép, az internet-vonal és kell egy segélyhívó telefon is. Továbbá kell egy a pénzkezelésre kiképzett pénztáros, de egy helyettes is, ha ő valamiért (mondjuk WC-re vagy ebédelni) elmegy és kell egy biztonsági őr. Már ebből is egyértelmű, hogy egy akkora forgalmú strandon, mint a miénk, nem érné meg két bejáratot, két pénztárral, két személyzettel működtetni!

Most jöhet a kérdés, hogy akkor az az egy bejárat miért nem maradhatott a régi. Azért, mert

  • ruhatárat és értékmegőrzőt is működtetni kell, és az az épületben van, a régi bejáratnál nincs,
  • a strandon egyre inkább sikerül kiépíteni (és ez is régi igény volt a lakosság részéről)  a gyógyászati szolgáltatásokat, és aki a mozgásszervi betegsége kezelésére érkezik, az nem feltétlenül tud a régi bejárattól könnyedén eljutni a strandépületbe, ahol a kezelők vannak. Hozzávéve, hogy a kezelések télen is folynak, amikor ez az út különösen nehézségekbe ütközhet. Olyannyira, hogy ezt a megoldást nagy valószínűséggel az ÁNTSZ sem hagyná jóvá, amikor a gyógyászati ellátásokat engedélyezi.

A főépületben összevontan működtetett pénztár, ruhatár és értékmegőrző tehát ezen feladatok költségtakarékos megoldása mind az eszközhasználat, mind az munkaerő alkalmazásának szempontjából!

A főépületnél kiépített parkolók pedig, bár valamivel tényleg jobban kitettek a napsütésnek, kényelmesebb megközelítést tesznek mindenkinek lehetővé, mint a kiserdő fái alatti natúr terület.

Régi vágya volt a törökszentmiklósiaknak, hogy itt helyben is igénybe vehessék a társadalombiztosítás által finanszírozott balneoterápiás mozgásszervi kezeléseket:

Ez már tavaly elkezdődött a strandépületben, de most új vállalkozó veszi át ezt a feladatot, és jelentősen tovább bővül a szolgáltatás, nagyobb kapacitásokat építenek ki. A gyógyulni kívánók TB-beutalóval és -finanszírozással négyféle kezelést vehetnek igénybe: gyógymasszázs, tangentor, iszapkezelés és kádfürdő.

Nagy előrelépés lesz ezen a területen, hogy remélhetően hamarosan az itteni gyógyfürdőzésre is lesz TB-támogatás! Az ennek érdekében elindított engedélyeztetési folyamatban az ÁNTSZ már megadta az engedélyt. Ha minden engedély meglesz és az egészségügyi vállalkozóval – ha minden jól megy – hamarosan megköti az üzemeltető a kibővített szerződést, akkor a gyógyfürdő, a gyógymedence beutalóval történő használatára is mód lesz. Hiszen a strandszolgáltatások mellett az egészségi állapotuk miatt erre rászorulók minél jobb helybeni kiszolgálása is fontos szempont!

A fentieken igyekeztem minden, a strand működését mostanában érintő kérdésnek, kifogásnak utánajárni. Természetesen örömmel fogadom a további kérdéseket, hozzászólásokat, és igyekszem azokra is szakszerű, tényszerű válaszokat adni! De kérem, ne foglalkozzunk a strand fejlesztésének több évtizedes elmaradásaival, jövőbeli fejlesztésének lehetőségeivel, mert az egészen más típusú megközelítést igényelne!

***

Jó egy hete, hogy szétküldtem a strand aktuális ügyeiről szóló írásomat, amelyre kaptam is válaszokat. Ilyeneket, meg olyanokat. Tartalmilag leginkább az a felvetés érdemelt további informálódást, hogy a pancsoló medence miért is válhatott az idei üzembe helyezés után kb. egy hónappal használatra alkalmatlanná, miért kellett leereszteni és lezárni: Azért, mert 2010-ben az akkori helyi politikai akarnokság (értsd Juhász Enikő Fidesz-es polgármester saját újraválasztása miatti népszerűségre törekvése) miatt a medencét a technológiai előírások szerinti várakozási idő előtt engedték tele vízzel és adták át a közönségnek, vagy inkább az a magyarázat, hogy a 7 év alatti természetes elhasználódás már mindenképpen a medence teljes felújítását tette volna indokolttá, de a mai üzemeltető ezt nem látta, és csak egy szokásos szezonelőtti karbantartást végeztek el a medencén.

Azt hiszem, úgymond perdöntő állítást csak egy hosszas és alapos igazságügyi szakértői vizsgálat nyomán lehetne tenni. De itt nincs per! Helyzet viszont van!

Magam nem vagyok az ilyen munkákhoz értő, ezért műszakiakkal, burkolókkal beszéltem, és alább azt próbálom pontosan leírni, amit a szakemberektől hallottam ez ügyben:

Hét év elteltével sem természetes, mondhatni normális egy medence komplett burkolatának cseréje! Normál elhasználódásra a 7 év talán kevés lenne, hiszen otthon sem esnek le a fürdőszobai csempék 7 év múlva, ha azok jól vannak felrakva. A medencecsempézés persze az otthoni falak burkolásától eltérő, komolyabb szakértelmet és technológiát igényel, de ha az rendben be van tartva, akkor a szokásos élettartam itt sem csak 7 év!

Továbbá: Pancsoló medencéről van szó, ezért kifejezetten sekély vizű, alacsonyak a falai, így ebből teljesen leengedik télire a vizet, lefedve vészeli át a hideg időszakot. Így a fagykárosodás mértéke is csökkenthető.   

Amikor most tavasszal elvégezték a medence burkolatának ellenőrzését, mindössze 1,5 négyzetméternyi felületen ítélte szükségesnek a karbantartó cég a burkolat javítását, amit szakszerűen el is végeztek. Semmi olyan hiba nem mutatkozott, amely a medence teljes burkolati felújítását indokolttá tette volna! A medencét tehát megtöltötték vízzel és április 29-én átadták a közönségnek.

Egy hónapig volt használatban a medence, amikor észrevették az üzemeltető szakemberei, hogy felemelkedett, felvált a faláról  2 darab csempe. Rögtön hívták a helyi karbantartó vállalkozót. Csakhogy amint levették a két problémás csempét, sorban váltak fel a többiek is mellettük és így tovább. Amikor már a medence burkolatának 2/3-át lebontották, egyértelműen látszott, hogy a hajszálrepedéseken át mindenütt a burkolat alá szivárgott a víz. Beszorult a nedvesség a csempe és a betontest közé!

Hogy ennek mennyiben volt okozója a normál elöregedés, a csempézés technológiai hibája, az elhamarkodott használatba vétel vagy a mostani különösen hideg tél, ezt ma már nehéz lenne megmondani! Amit viszont a mostani felújítást végző vállalkozó szakembere kijelentett: „Sok bajuk lesz még maguknak ezzel a medencével, mert tele van a betontest repedésekkel.” No comment…

A pancsoló teljes felújítása megkezdődött, egy mezőtúri cég vállalta, velük kötött az önkormányzat szerződést. Hogy mi áll a szerződésben, azt sajnos nem tudni! (Itt jegyzem meg, hogy hallani a megyében olyan városról, ahol minden, közpénzből finanszírozott szerződést kitesznek a település honlapjára! Hát, nálunk ilyen nincs!)

Úgy tudni: A vállalkozó ígérete szerint attól kezdve, hogy minden szükséges anyag ott a medence mellett rendelkezésére áll, 10 munkanap alatt elvégzik a munkát, átadják használatra a medencét. Ez alapján remélte az önkormányzat műszaki osztályvezetője is minapi Tv-interjújában, hogy a Töröki Szárnyas Fesztivál idejére, azaz e hét végére már víz lehet a pancsolóban.

Amit viszont ma délelőtt láttam, illetve nem láttam (munkát, munkásokat!) a helyszínen, az alapján erre a reményre nem sok alap van! Íme:

Szemtől szembe

 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Comment validation by @Hirdetés