Gálvölgyi egyetlen mondata helyre tette a Jobbikot

Közzétéve ekkor: 2017 augusztus 14. 13:41

A Jobbik az általános választási jog korlátozására készül, nem adna szavazásra lehetőséget azoknak, akiknek nincs legalább általános iskolai végzettségük. Ezzel alapvetően sértené a demokratikus alapelveket, hiszen több tízezer embertől vonnák el  az egyik legfontosabb állampolgári, a választási  jogot. Gálvölgyi János, a csütörtöki „Egyenes beszéd” egyik vendége kinyilvánította véleményét a mai parlamentről, politikáról, s  egy mondattal helyre tette a jobbikos javaslatot is.

A felelős döntéshez elengedhetetlen az írni-olvasni tudás

Dúró Dóra, a Jobbik parlamenti képviselője és alelnöke saját Facebook-oldalán írta le, hogy pártja alapfokú iskolai végzettséghez kötné a választójogosultságot, megszabnák, hogy az általános iskolai végzettséggel nem rendelkezők ne szavazhassanak.

Indoklásként hivatkozott a Fidesz választójogi szemléletére,

„Ha a demokrácia olyan sokat hangoztatott eszméje valóban fontos lenne a Fidesznek, nem rekesztené ki a szavazók közül merő pártpolitikai indokok alapján a külföldön dolgozó magyarokat, és nem hagyná, hogy a határon túliak körében akár halottak helyett is érvényes szavazatokat adjanak le.

s leírja, majd elmondja, a párt azért kötné 8 általános, idősek esetében a négy elemi elvégzéséhez a választójogosultságot, hogy

„visszaszorítsa a szavazatvásárlást, és legalább az írni-olvasni tudás követelmény legyen a választáson való részvételhez.

A Hír Tv-nek azt nyilatkozta a jelenlegi választójogi rendszer a valódi népakarat érvényesülésének akadálya,mert:

„Az elmúlt évtizedekben sajnos bevett gyakorlat volt, hogy az alacsony iskolázottságú emberek szavazatait megvásárolták a huszadik századi pártok, mindez ellentétes a demokratikus normákkal és a választások tisztaságával. Ráadásul az elmúlt években tovább emelkedett az írni-olvasni nem tudók aránya, már a lakosságnak körülbelül húsz százaléka sorolható ebbe a kategóriába.

Tény, hogy számtalan ilyen eset történt már, és minden bizonnyal a jövőben is megtörténik. Ez eldönthet választásokat főleg egy helyhatóságit. De a Jobbikot valószínűleg nem maga a szavazatvásárlás zavarhatja, hanem inkább az , hogy a Fidesz a nyerő az alacsonyabb végzettségűek szavazataiért folytatott versenyben.  E réteg körében a Fidesz, sőt még az MSZP is veri  a Jobbikot. Ezt azonban így kimondani nem lehet, marad tehát a valódi népakarat érvényesítése, a demokrácia féltése. Na meg a hajánál előragadott párhuzamok.

A Jobbik szerint az elképzelés nem is igazán idegen a magyar jogrendszertől, mert “a „gépkocsit sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül, az ország vezetésébe való beleszóláshoz pedig ugyanúgy elvárható az alapfokú iskolai végzettség”. További magyarázat, hogy a választójog most sem korlátlan, hiszen pl. a kiskorúak (vagy nevükben törvényes képviselőik) nem szavazhatnak, illetve azok sem, akik akár tizennyolc éves koruk előtt már dolgoznak.

Az analfabéta nem csak választó, esetenként választott is

Gálvölgyi Jánost az ”Egyenes beszédben” többek között arról faggatták, mi a véleménye a mai politikáról. Ő nem a választójogi rendszerben látta a problémát, hanem a politika egészében. Nem sokat kertelt, annak teljességéről szedte le a keresztvizet.

„ Nagyon rossz előadást látok, nagyon rossz szereplőkkel, irgalmatlanul rossz rendezésben. … Elolvasom az újságot, megnézem az interneten a híreket, én tudok mindent. … Csak nem érint meg úgy a dolog, hogy én elrontsam a napomat, hogy X mit mondott, milyen baromságot talált ki Y.

Arra a műsorvezetői megjegyzésre, miszerint korábban kikérte magának, hogy a parlamentet a cirkuszhoz hasonlítsák, a következőket fűzte:

„ A cirkusz egy magas művészet. A művészet csúcsa. … Hol jön a parlament ehhez? … Hogy jó bohóc legyél, ahhoz nagyon jónak kell lenni.  Itt ezek nem bohócok.

A változással kapcsolatosan nincsenek illúziói:

„ Nem látom esélyét, hogy változás lesz. … Úgy látom,ez mindenkinek így jó, ahogy van. … Nem lesz semmiféle változás az ég egy világon.

Tapasztalatai szerint erre azért sincs esély, mert:

„Ilyeneket szoktak mondani: lám, lám minden rossz az embereknek. Aztán jön a választás, s lám, lám az embereket nem érdekli. Ha olyan rossz lenne az embereknek, nem cak az analfabétáknak, akkor…

A beszélgetés végére maradt a Jobbik javaslata. Gálvölgyi „elismerte,” hogy a gondolat nem idegen a magyar jogrendszertől:

„Ragyogó ötlet. Tisza István (1861-1918. – szerk.) idejében tíz analfabéta szavazatából egy számított

S jött a csattanó. Egy mondat, ami elég volt válaszként a Jobbik ötletére, s elég lett volna a politika, a parlamenti viszonyok, az országgyűlésbe jutó képviselők egy részének jellemzésére.

„Az analfabéták  nem csak választhatnak, hanem választottak is. Néhol úgy látom.

Pásztor

Szemtől szembe

(08. 05.)


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Comment validation by @Hirdetés