Ismét akusztikus gitár fesztivál az Ipolyiban

Közzétéve ekkor: 2017 május 11. 15:30

Az idén immár 16. alkalommal került sor neves külföldi akusztikus gitárosok, vendégszereplésével a 16.Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztiválra, egy 10-12 koncertből álló országos kocertsorozatra, amelynek évek óta egyik állomása Törökszentmiklós. A legtöbb esetben alkalmanként 3 külföldi akusztikus gitáros mutatkozik be, akik mellett minden koncerten fellép Szabó Sándor, a fesztivál szervezője. s itt a városban kihagyhatatlan szereplő a törökszentmiklósi Bakondi András. Most, május 10-én Stanislav Bareket (Csehország), Edoardo Bignozzit (Olaszország) és Andrés Godoyt (Chile) ismerhette meg az Ipolyi Kulturális Központban a  közönség. Mint máskor, most is különböző mentalitású művészek játékában gyönyörködhettünk, különböző stílusok, eltérő dallamvilágok tükrözték az akusztikus gitárzene szinte egészét.

Bakondi András 1965-ben született Törökszentmiklóson. Zenei tanulmányait gyerekkorában kezdte magántanárnál, majd Szabó Sándor gitárművésznél folytatta. 1985-től Bagi Lászlóval létrehozták a Bagi-Bakondi gitárduót. Koncertjeik programja főleg jazz örökzöldek, modern jazz kompozíciók átirataiból állt. A 80-as évek második felétől a gitárduó mellett a Szabó Sándor vezette Alföldi Szabadzene Alkotóműhelye nevű gitártrió tagja. Ezzel a modern formációval fellépett az ország akkori legrangosabb jazz klubjaiban, valamint a Bulgáriában a Modern Music Festival-on. 2012-ben hosszú időre „visszavonult”,  de egyre inkább hiányzott a zene örömének másokkali megosztása, s úgy döntött,  ismét a nyilvánosság elé lép. Azóta csak a szóló műsorával lép fel .

Szabó Sándor  gitárművész, zeneszerző, zenekutató, hangmérnök  tősgyökeres törökszentmiklósi, itt született, itt nőtt fel, itt alapított családot, itt kezdte a zenetanulást, és kezdett ismerkedni az akusztikus gitárral. Miután rájött, hogy vidékiként  lehetetlen  bekerülni a fővárosi zenei életbe, 1992-ben felköltözött Budapestre. Azóta a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert magyar művésze lett, rendszeresen koncertezik Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában, Indiában és Közép-Ázsiában is. 16-húros és bariton gitárok mestereként ismert a gitármuzsika nemzetközi birodalmában.  Ma már több mint 60 hanglemezen hallható játéka. 2002  óta szervezi évi rendszerességgel a Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztivált.

Stanislav Barek kőműves tanulóból lett a cseh akusztikus gitárvilág első számú alakja. Klasszikus zenei tanulmányait abbahagyva. a nyugati könnyűzene térhódításával stílust váltott és az amerikai ragtime stílusában kezdett játszani szólóban, és vált ismertté Európa szerte. Számos hazai és külföldi tévés és rádiós szereplése,európai fellépései során vált nemzetközileg ismertté. 1991 óta akusztikus gitárkoncerteket szervez, és tevékenységével terjedt el az új gitárstílus Csehországban. Publikációi, kotta kiadványai, hanglemezei sora jelent meg. Megszervezte, és rendszeressé tette a Gitár Across Styles fesztivált, a  maga nemében egyetlen versenyt a Cseh Köztársaságban, amely megnyitja a cseh és a külföldi résztvevők számára a bemutatkozási lehetőséget.

Edoardo Bignozzi, az olasz művész 13 éves korában kezdett gitározni, 20 éves korától  foglalkozni a jazzel, de klasszikus gitáron tovább folytatta tanulmányait. Számtalan fesztiválon lépett fel, sok TV és rádiómûsorban szerepelt. Pályáját nagyban segítette, hogy 1994-ben megnyerte egy római gitárfesztivál nagydíját. Innentől neve az érdeklődés középpontjába került. Zenéjében több kulturális hatást igyekszik ötvözni, kompozíciói  valahol a jazz és a klasszikus zene között helyezkednek el, melyben brazil, indiai hatások is felfedezhetőek. Több olasz filmhez írt zenét, számos együttesben működik közre. Világjáró muzsikus. Lemezei több kiadónál is megjelennek, azonban az Acoustic Music Recordsnál kiadott albumok tükrözik legjobban szólista előadói is zeneszerzői kvalitásait.

Andres Godoy  chílei származású gitáros egyedülálló jelenség az akusztikus gitárosok világában. Tizenegy éves korában kezdett játszani  egy iskolai zenekarban. 14 évesen egy baleset következtében elvesztette egész jobb karját, ennek ellenére nem hagyta abba a gitározást, és kifejlesztett egy speciálisan a bal kézre épülő komplex játéktechnikát, amely  lehetővé teszi akkordok , dallamok, a ritmus egy kézzel való játszását. Játékát hallgatva fel sem tűnik, hogy a zenéje egyetlen kezének 4 ujjával valósul meg a hangszeren. Zenéje a dél-amerikai zene és a modern fingerstyle (ujjal pengetős gitár játék) ötvözete. Koncertjeivel bejárta a világot és ezúttal hazánkba látogat el. Különleges egyéniségével szinte tűzbe hozza közönségét, alkalmanként még éneklésre is rábírja őket

Pásztor

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Comment validation by @Hirdetés