Megújult a Kovacsóczy-féle kőkereszt

Közzétéve ekkor: 2017 július 28. 11:51

Sebők Emília

A Törökszentmiklósi Hírlap tavaly decemberi, úgy is mondhatjuk, hogy karácsonyi lapszámában írt Galsi Zoltán helytörténész tanár a tiszapüspöki út mellett lévő Kovacsóczy-féle kőkereszt állapotának vészes romlásáról és a felújítására szervezett közadakozásról. Arról is beszámol, hogy 2016 elején vette észre a kereszt dőlését, ami sürgetővé tette a felújítás megkezdését. Mi is akkoriban járhattunk ott, mert a 2016 februárjának végén készített fotómon már látszik egy enyhe dőlés:

Tipikus út menti határkereszt: „A Törökszentmiklóst Tiszapüspökivel összekötő út nyugati oldalán Kovacsóczy István egri kanonok jóvoltából 1871-ben emeltek keresztet, pontosan Tiszapüspöki, Szajol és Törökszentmiklós régi hármashatáránál. Kovacsóczy István 20 évig, 1849-től 1869-ig volt Tiszapüspöki plébánosa, s volt híveire jó szívvel gondolva fogant meg lelkében a keresztállítás gondolata.”

Állt közel 150 évig, de az idő vasfoga, és talán a pár méterrel előtte futó nagy forgalmú elkerülő út káros környezeti hatásai kikezdték nemcsak szépségét, állóképességét is. A térképen bejelölt helyen, a hobbi kertek utáni, keskeny kis sávon áll ugyanis a kereszt:

2016 nyarán – írja cikkében Galsi Zoltán – egy magánszemély is kezdeményezte a Városvédő és –Szépítő Egyesületnél a kereszt felújítását, így indult meg a gyűjtés és a munka. A szobrászati feladatok a beszámoló szerint ismét az itteni születésű Gácsi Barna Ferenc szobrászművészre vártak (ő újította fel a katolikus temetően lévő Pozderka-féle kőkeresztet, legrégebbi keresztünket is), más teendőket pedig Bíró Rezső építési vállalkozó és Balla Imre cége végeztek el.

Jártunk arra akkor is, amikor a keresztnek csak hűlt helyét találtuk, mert már felújításon volt. Most viszont, pár nappal ezelőtt elmentünk megnézni, hogy a Szolnoki úton lévő kis hídnál milyen a Tinóka-ér vize (ugyanolyan ijesztően posványos, mint beljebb a városban!), és ha már ott voltunk, kijjebb sétáltunk. És nagy örömünkre megláttuk régi helyén a szépen felújított, szinte vakítóan fehér kőkeresztet! Jó ezt látni, hiszen ezek az útszéli keresztek közös múltunk részei, emlékei, akár vagyunk vallásosak, akár nem. Jó, ha sikerül megőrizni azokat, amelyeket még lehet.

Arról azonban még nem hallottam, hogy megtörtént volna a kereszt (újra)szentelése. Talán valamilyen jelesebb ünnepre várnak a felújítás szervezői, de még az a munka is hátra van, amit Galsi Zoltán írt a cikkében: ”Feltett szándékunk nem „csak” a kereszt felújítása, hanem a környezet parkosítása is.” Márpedig ez sem lesz könnyű feladat, hiszen ez az útszéli kis földszeglet elvadult, gazos terület (a jobb oldali képen a kereszttel szembeni terület tavaly nyár végén):

(Az idézetek Galsi Zoltán 2015-ben megjelent, A törökszentmiklósi és környékbeli keresztek, szakrális szobrok története című könyvéből valók.)

Szemtől szembe

 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Comment validation by @Hirdetés