Törökszentmiklóson 28 leadott pártlistából 17 esetben feljelentés született

Közzétéve ekkor: 2018 március 10. 8:28

Pásztor

Fotó: Népszava

Már négy évvel ezelőtt is 31-es., rekordmennyiségű pártlistát jelentettek be a Nemzeti Választási Irodánál, az idén még ezt is sikerült túlszárnyalni. A kedd délután négy órai határidőig negyven országos pártlistát jelentettek be, de elképzelhető, hogy a pártlisták száma kevesebb lesz, ha az ajánlás-ellenőrzések során kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 27 egyéni jelöltje a fővárosban és kilenc megyében.

A megdöbbentő szám olvastán két alapvető kérdés merül fel a kicsit is politizáló emberben. Először az, honnan, miért kerültek elő, és mire valók ezek az un. kamupártok. Azért nevezik így őket, mert jó részükről  – mivel nem is léteztek – korábban még hallani sem lehetett, s mint a négy évvel ezelőtti példa mutatja, a választások után, ahogy egyik pillanatról a másikra létre jöttek, úgy gyorsan, nyomtalanul el is tűnnek.

Az ellenzéki politikusok, a politológusok nem kis hányada szerint ezen kamupártok egy részét tiszavirág létükben a Fidesz segíti az ellenzék leszalámizása céljából. Minden kamupártra leadott szavazat a Fidesznek jó, mert annál kevesebbet kapnak a valóban ellenzéki pártok.

Másik részének anyagi hátterű mögöttes szándéka van: az államtól  sok pénzt kapnak, és abban bíznak, hogy ezt a pénzt, mint korábban, most sem kell visszafizetniük, hiszen mire eljön a visszafizetés ideje, jogutód nélkül felszámolják magukat és eltűnnek, mint ha sosem lettek volna. Következmények nélkül szerezhetnek akár több százmillió forintot is elérő állami támogatást, az illetékeseknek nem érdekük e kamupártok üldözése.

A második kérdés, honnan szerzik ezek a tök ismeretlen pártok az aláírásokat. Akkor, amikor az Együttnek 48 körzetben sikerült csak a jelöltállítás, a Momentumnak 97 helyen, a Bokros Lajos vezette Modern Magyarországért Mozgalomnak pedig mindössze 15 helyen, a névtelenek 52, 58, sőt 90 helyen állítanak jelölteket, összegyűjtenek több tízezer aláírást.

Sejtések már bőven vannak, feljelentések is születtek, a választási bizottságok azonban nagy általánosságban nemigen törik magukat a jelzett visszásságok tisztázása érdekében. Pedig érdekességek vannak, nem egy estben konkrét csalás mutatható ki. csak néhány példa:

Békés megye 4-es választókerületében, ahol 49 országgyűlési képviselőjelölt indulhat, gyanús ajánlóíveket találtak.  Azonos nevek, azonos sorrendben, de más aláírásokkal szerepelnek több eddig ismeretlen párt ajánlóívén – állítja az orosházi Jobbik. Delegáltjuk  nem is szavazta meg az érintett országgyűlési képviselőjelöltek nyilvántartásba vételét. A választási bizottság azonban másként döntött, az ellenzéki párt ezért fellebbez és rendőrségi feljelentést is tesz.

Csalás, sőt csalássorozat történhetett a Pest megyei 10-es, monori egyéni választókerületben . Ugrin Dániel aljegyző megerősítette: több kis párt adott le olyan ajánlóívet, amin több (esetenként 15-30) már nem élő választópolgár neve és aláírása is szerepelt. Egyelőre nem tesznek feljelentést.

Sajtótájékoztatón  jelentette be Füvesi Sándor, az MSZP-PM országgyűlési képviselőjelöltje, hogy közokirat-hamisítás, személyes adatokkal való visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény miatt feljelentést tesznek az Orosházi Rendőrkapitányságon.  Elmondta: a MSZP-PM delegáltja több gyanús aláírást talált az Egyéni Országgyűlési Választókerületi Választási Bizottságának ülésén, volt olyan eset, amikor különböző pártok ajánlóívein megegyezett az aláírók sorrendje, valamint olyan személyek aláírása is szerepelt az íveken, akik biztosan állítják, hogy nem írták alá azt. Maga Füvesi is szerepel, öt jelöltnél, szervezetnél, holott egyiknek sem írt alá.

Demel Vilmos munkáspárti delegált döbbenten fedezte fel saját nevét az Origó Párt ajánlóívén, amelyet állítása szerint soha nem írt alá, az aláírása se egyezett meg a sajátjával”. A Hajrá Magyarország Párt, illetve a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt ívein a Jobbik helyi szervezetének egyik tagja neve bukkant fel, aki természetesen egyiküknek sem írt alá. A Hajrá Magyarország Párt követte el a legarcátlanabb visszaélést, az ajánlásgyűjtő íveikre ugyanis felírták Péterfalvi Attila, a  Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének nevét is.  Az adatvédelmi biztos soha nem adta ajánlását a “pártnak”.

És, hogy ne csak általánosságban beszéljünk, nézzünk tényleges adatokkal,  egy konkrét területet, a Törökszentmiklós központú Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. sz. választókerületét.

A határidőig 28 párt kérte nyilvántartásba vételét a választási irodánál, ami meg is történt, hiszen akkor még jogerős visszautasított nem volt A listán a közismertek mellett ( Fidesz, MSZP, Jobbik, Munkáspárt, LMP, Momentum, MIÉP) van egy-két derengő, többségük viszont teljesen ismeretlen. Egyértelműnek tűnik, hogy a választásokra alakult kérészéletű pártocskák, többnek a neve is erőszakoltnak tűnik, olyannak, aminek kitalálásán is erősen törhette a fejét az ötletgazda.

Ezeknek az alakulatoknak nyomát sem találni az interneten, nincs honlapjuk, ismeretlen az elnökségük, országgyűlési képviselőjelöltjük is teljesen ismeretlen. A Miklós Tv bemutatójához a Fideszen, Jobbikon, MSZP-n, Munkáspárton, LMP-n kívül a jelöltjeik még az arcukat sem vállalták. Rejtély, honnan, mikor, kitől gyűjtötték össze a szükséges ötszáz aláírást, mert Törökszentmiklóson egészen biztosan sem ők, sem kampányembereik nem mutatkoztak, de tájékozódásunk alapján más településeken sem.

Hogy végül is hány párt marad a listán, hányra lehet majd szavazni, még nem lehet tudni, mert 17 jelölt, illetve párt lett nyilvántartásba véve, de nyolccal szemben feljelentés határozata született.. Az mára már tény, jogy11 jelölt visszautasításban részesült.  Az nagyon szomorú és érdekes, hogy bár a konkrét okokat  nem lehet tudni, de összességében a választási iroda 17 esetben tesz feljelentést bűncselekmény gyanújával a megyei főkapitányságon.  Talán itt a válasz, honnan és hogyan lettek az aláírások?

Szemtől szembe


Megosztás

1 hozzászólás

  • Serfőző István says:

    Bővült a lista. Dani Ferenc ajánlásaival kapcsolatban is feljelentésről döntött a Választási Bizottság.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Comment validation by @Hirdetés